İNCİL KASAS 49’UN NERESİNDE?

İNCİL KASAS 49’UN NERESİNDE?

Kasas 49 çok ilginç bir ayettir;

Kasas 48-49: "Ne zaman ki onlara katımızdan hak geldi, şunu dediler: 'Musa'ya verilenin dengi verilmeli değil miydi?' Onlar daha önce Musa'ya verileni örtmemişler miydi? 'Bunlar birbirine sırt vermiş iki büyü!' demediler mi? 'Biz elbette hepsini örtüyoruz' demediler mi? De ki; 'Bu ikisinden başka Allah katından yumuşakça yola ileten bir kitap getirin de, ona uyayım'."

49. ayette "Bu ikisi" dediğinin Tevrat ve Kur'an olduğunu biliyoruz. İlginç olan nokta şu: İncil niye burada sayılmıyor? Ki İncil'in de "yumuşakça yola ileten" bir kitap olduğunu şu ayetten biliyoruz:

Maide 46: "Ve onların eseri üzerine Meryem oğlu İsa'yı Tevrat'tan ellerinde olanı onaylayıcı olarak gönderdik. Ve ona, içinde yumuşakça yola iletici ve ışık olan İncil'i de Tevrat'tan ellerinde olanı onaylayıcı, sakınanlar için yumuşakça yola iletiş ve öğüt olarak verdik."

Allah, Kendi kitaplarından birini diğerlerine kayırmıyorsa madem, bu ayette İncil neden sayılmıyor; İncil'in kendisine bir soralım bakalım neden sayılmıyor?

Matta 5:17: "Yasa'yı ya da nebilerin sözlerini geçersiz kılmak için geldiğimi düşünmeyin. Ben bunları geçersiz kılmaya değil, yerine getirmeye geldim."

Romalılar 3:21: "Fakat Tanrı’nın belirlediği doğruluk, Yasa'da ve nebilerin yazılarında gösterildiği şekilde, şimdi yasadan bağımsız olarak ortaya çıkarılmıştır."

Matta 11:13: "Çünkü nebilerin ve Yasa'nın sözleri Yahya’ya kadardı."

Luka 16:16: "Yasa'nın ve nebilerin bildirdikleri Yahya’nın zamanına kadardı. O zamandan beri de Tanrı’nın krallığı müjdeleniyor ve her tür insan onun için zorlu bir mücadele veriyor."

Romalılar 3:31: "O halde, biz imanımızla Yasa'yı geçersiz mi kılıyoruz? Asla! Tam tersi, yasanın geçerliliğini doğrulamış oluyoruz."

Yuhanna 1:17: "Çünkü Yasa Musa aracılığıyla verildi, lütuf ve hakikat İsa Mesih aracılığıyla ortaya çıktı."

Yuhanna 7:19: "Size Yasa'yı veren Musa değil miydi? Fakat hiçbiriniz Yasa'ya uymuyorsunuz. Neden beni öldürmeye çalışıyorsunuz?"

Galatyalılar 3:15-20: "Kardeşler, insan yaşamından bir örnek vereyim. İnsanlar arasında yapılmış bile olsa, onaylanmış bir antlaşmayı kimse geçersiz saymaz, ona bir şey eklemez. Vaatler İbrahim'e ve soyundan olana verildi. Tanrı birçok kişiden söz ediyormuş gibi, 'Ve soyundan olanlara' demiyor; 'Soyundan olana' demekle tek bir kişiden, yani Mesih'ten söz ediyor. Şunu demek istiyorum: Dört yüz otuz yıl sonra gelen Yasa, Tanrı'nın önceden onayladığı antlaşmayı geçersiz kılmaz, vaadi ortadan kaldırmaz. Çünkü miras Yasa'ya bağlıysa, artık vaade bağlı değildir. Ama Tanrı mirası İbrahim'e vaatle bağışlamıştır. Öyleyse Yasa'nın amacı neydi? Yasa suçları ortaya çıkarmak için antlaşmaya eklendi. Vaadi alan ve İbrahim'in soyundan olan Kişi gelene dek yürürlükte kalacaktı. Melekler yoluyla, bir aracı eliyle düzenlendi. Aracı tek bir tarafa ait değildir; Tanrı ise birdir." (Galatyalılar 3 bütünüyle iyi anlaşılmalı)

İncil ayetlerinde gördüğümüz "Yasa" ifadesinin Musa'ya inen kitap; "Yasa ve nebilerin sözleri" ifadesinin de Tevrat'ın tamamı olduğunu anlıyoruz. Kur'an'da ise böyle bir ayrıma gidildiğini görmüyoruz. Zaten İsa nebinin de nübüvvet&risaleti boyunca Tevrat ile hükmettiğini ve ona dair Tevrat'taki ifadelerin gerçekleşip tasdiklendiğini (Matta 4:14-15, 5:4-5, 12:18 vd.) biliyoruz.

E Kur'an'da ne görüyoruz bu İncil ayetleriyle bağlantılı olarak?

Saf 6: "Meryem oğlu İsa demişti ki: 'Ey İsrailoğulları! Ben size Allah'ın bir elçisiyim. Tevrat'tan elimde olanı doğrulayıcı ve benden sonra özelliği Ahmed olan bir resulü müjdeleyiciyim.' Onlara beyyinat ile geldiği zaman onlar 'bu açık bir büyüdür' dediler."

Al-i İmran 50: "Ben, size Rabb'inizden, elinizin altında bulunan Tevrat'ı tasdik edici olarak ve daha önce size haram kılınmış bazı şeyleri helal kılmak için bir ayetle geldim. Allah'tan sakının ve bana itaat edin."

İncil, Tevrat'ın devamı niteliğinde; onu tasdikliyor, bu tasdiklemenin gereği olarak da bazı nesihler yapıyor ve Tevrat'ı tamamlıyor, yerine getiriyor. Kur'an ise Tevrat ve İncil'i nesih ve tasdik ediyor, yepyeni ve en son yasa olarak geliyor. Bu yüzden Kasas 49 ana yol göstericiler olarak "Tevrat ve Kur'an"ı gösteriyor.